Jdi na obsah Jdi na menu
 

Cohiba Esplendidos

snimek-011.jpgPo náročném týdnu, jsem si v pátek řekl, že po čase zase sáhnu do humidoru po něčem fajnovějším. Uviděl jsem že uvnitř mám 3 Cohiby, které mi daroval děda jěž byl nedavno na dovolené na Kubě. Neodolal jsem tomu pohledu a jednu jsem si vzal. Jedná se konkrétně o typ Cohiba Esplendidos – běžný sériově vyráběný doutník. Tvar je typu Churchill dlouhý cca 19cm s průměrem 1,8 cm. Krycí list má sametově hnědou barvu s malým počtem žilek. Na omak je hladký a jemný. Doutník je hand – made longfiller ze 100% tabáku. Čepička je precizně ručně zaoblená a před kouřením je nutné ji odříznout. Musím podotknout, že při odštipování patky i levnějším cutterem nebyl absolutně žádný problém a řez byl rovný a netřepil se, což také svědčí o vysoké kvalitě tohoto doutníku. Buket je jemný, čistě tabákový a s příjemnou vůní kakaa. Po zapálení okamžitě pochopíte, proč je Cohiba jedna z nejlepších, né-li nejlepší značka na světě. snimek-010.jpgChuť je typicky kubánská, už zezačátku výrazná a jemná. Jedná se o longfiller, tudíž doutník netáhne jako shortfillery, ale o to víc si ho vychutnáte. Chuť je po celou dobu hoření vyrovnaná a neměnná, jemně kořeněná a s tóny kakaa. Popel má celistvou strukturu, šedo – černou barvu, je pevný a drží až 4cm. Jediná nevýhoda je, že pokud doutník často neotáčíte kolem podélné osy, po nějaké chvíli začne jedna strana prohořívat více. Dle mého názoru to chuť neovlivní, ale doutník vypadá dost podivně. Jednou z dalších nevýhod longfillerů je, že často vyhasínají. Potahoval jsem tempem 1 potah za 30 sekund a mě se tohle ani jednou nestalo. Co dodat? Kouřil jsem něco málo přes hodinu a doutník jsem odkládal až 4 cm před patkou. I v tyto chvíle byl stále dobrý a dal by se kouřit až k nehtům, ale nechtěl jsem riskovat, že s dalším potahem si zkazím zážitek. Ke Cohibě jsem popíjel irskou whisky, která perfektně podtrhla a dotvořila celkovou chuť.

 

By Horatio

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Fake???

Václav,17. 4. 2016 11:36

Nechci Vám kazit recenzi, ale podle toho nepravidelného hoření a zhasínání by se podle mého názoru mohlo jednat o padělky. Vvětšinou si turisté z Kuby vozí levné doutníky - stoprocentní padělky , typ Cohiba Explendidos bezkonkurenčně vede. Sám jsem dostal stejný dárek od známého. Stejné problémy se zhasínáním a nepravidelným hořením. Po jedné třetině jsem doutník rozpitval a výsledkem byla směs odpadu ve vázacím listu. Porovnal jsem s u nás zakoupeným originálem - nebe a dudy!
Mimochodem k předchozímu komentáři od moni: Byl bych velmi opatrný. Jedná- li se o nákup na Kubě mimo oficiální prodejny, pak je to na 100% padělek!

cohiba esplendidos

moni,3. 7. 2014 12:13

prodam original kubanske doutniky cohiba esplendidos,cela kabice 25 ks ma cenu 550euro,ja ich prodam za 10000kč,mam 4krabice

.....

Michal,1. 2. 2012 16:06

ty umíš žít...