Jdi na obsah Jdi na menu
 

Joya de Nicaragua Antano 1970 Gran Perfecto

11. 4. 2016

img_20160409_161630.jpgTento doutník jsem koupil v maloobchodě za 137 Kč. Je balen po 20 kusech do cedrové krabice a doutník sám už není balen do celofánu. Jedná se o ručně balený longfiller typu perfecto a už podle slova "Gran" je jasné, že doutník se řadí spíše mezi větší. Má úctyhodné rozměry 15,2 cm na délku a 2,4 cm v průměru. Hlava doutníku je úhledně uzavřená. V případě tohoto perfecta se také hodí uvést, že se jedná o tzv. PURO doutník, což znamená že tabák ze kterého je ubalen pochází z jedné země, tedy z Nicaragui.

 

Krycí list odstínu Colorado Maduro má kvalitní strukturu bez výrazných žil. Je olejnatý a doutník díky němu vypadá velice hezky. Vůně doutníku je silně kořeněná a zemitá.

 

Typ perfecto se díky své kontrukci vyznačuje změnami chutí a Gran Perfecto je skvělým příkladem. Ihned po zapálení převládá chuť wrapperu, která je velice ostrá a dřevnatá. Po rozhoření do plného průměru převládají dřevnaté, čokoládové a kořeněné tóny. V několika potazích jsou znát i oříšky a chuť pečeného chleba. S postupem času chuť sílí a přechází převážně v kávovou a zemitou s lehkými tóny ovoce. V poslední třetině doutníku převládají chutě kávy a zemitost. Popel měl světle šedou barvu, po okrajích se třepil, ale držel 5 cm a byl velice pevný. Doba hoření byla 1 hodina a 30 minut a myslím, že pomalejší kuřák by dovedl vychutnávat klidně i 2 hodiny.

 

Co do vzhledu není doutníku co vytknout - vypadá luxusně. Bohužel doutník hořel nepravidelně a bylo nutné ho několikrát připalovat, protože prohoříval vnitřkem nebo pouze po jedné straně. Vzhledem ke své velikosti i síle bych ho rozhodně doporučil pro zkušené doutníkáře. Máte-li rádi silnější doutníky větších rozměrů a chutě Nicaragui, Antano 1970 Gran Perfecto je pro vás ten pravý doutník za rozumnou cenu.

 

 

SÍLA DOUTNÍKU: 4/5

 

CELKOVÉ HODNOCENÍ: 83/100

 

By Libor

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář