Jdi na obsah Jdi na menu
 

Macarena Corona / Robusto / Big Robusto

31. 1. 2017

img_20170131_123512.jpgToto je recenze 3 doutníků značky Macarena. Konkrétně se jedná o typy Corona, Robusto a Big Robusto. Dle dostupných zdrojů jde o řadu doutníků, jež vyrábí firma A. Turrent v Mexiku. Coronu jsem koupil za cenu 30 Kč, Robusto za 40 Kč a Big Robusto za 50 -Kč za kus a to je na doutníky s "nálepkou" hand-made longfiller velice málo. Všechny velikosti jsou baleny do celofánového balíku po 10 kusech a každý doutník je ještě balen samostatně v celofánu. Jak jsem již zmínil, doutníky jsou dle informací baleny ručně z dlouhých listů, což je na tuto cenovou hladinu velice obdivuhodné. Rozměry doutníku Corona jsou 12,5x1,6 cm, u Robusta je to 10,3x2 cm a Big Robusto má rozměry 14x2 cm. Hlava je u všech doutníků uzavřená. Filler všech tří kusů je směs tabáku kubánského typu Criollo 98 a Negro San Andrés. Binder je sumaterský.

 

Wrappery Macareny pochází ze Sumatry, což slibuje spíše kořeněný a ostřejší zážitek. Balící list Corony je suchý, ale přesto celistvý, bez výrazně viditelných žil a celkově úhledný. Krycí list Big Robusta je o mnoho lepší - olejnatý a krásně hladký. Klasické Robusto pak představuje jakýsi mezistupeň mezi suchým wrapperem Corony a olejnatým wrapperem Big Robusta. Odstín všech doutníků je nejblíže k Colorado Claru. Vůně je u všech doutníků stejná - kořeněná, medová a typicky (pro sumaterské tabáky) štiplavá.

 

Corona:

Po zapálení je cítit lehká chuť oříšků, mandlí, kůže a převládají tóny kávy. S postupem hoření chuť nabývá zemitosti a přidává se náznak hořké čokolády. Doutník se ale po celou dobu hoření nese v duchu již zmiňované kávy. Tato chuť je s postupným hořením stále výraznější a těžší. Doutník hořel pěkných 50 minut. Popel byl celistvý, šedožlutý, pěkně kroužkouval a držel cca 3 cm.

Celkově na mně doutník zapůsobil velice dobře a až na laciný vzhled mu téměř není co vytknout. Za cenu 30 Kč za kus se v poměru cena/kvalita jedná o téměř bezkonkurenční kus, ALE! určitě nakoupím více kusů, abych se ujistil, že jsem pouze netrefil na 1 dobrý kus ze 100 špatných a o další zkušenost se s Vámi podělím na svém FB profilu.

 

SÍLA DOUTNÍKU: 3/5

 

CELKOVÉ HODNOCENÍ:83/100

 

Robusto:

Po zapálení byla v ústech cítit smetana a čistě tabáková chuť. Po odhoření byla cítit chuť mandlí, oříšků a kokosu. V průběhu hoření však doutník začal hořknout, štípat a kolem 1/3 byla chuť velice ostrá a nepříjemná. Vydržel jsem kouřit ještě chvíli, ale přibližně v 1/2 jsem musel robusto odložit. Doba hoření byla (z důvodu odložení kvůli nepříjemné chuti) 25 minut. Popel byl celistvý, šedobílý a držel cca 3 cm.

Bohužel u tohoto kusu musím konstatovat, že kvalita zcela odpovídá ceně, spíše se jedná o lehký podprůměr. Po předchozím skvělém a překvapivě dobrém zážitku s coronou, mě robusto velice zklamalo. Vzhledem k tomu, že jsem doutník musel odložit, nevím jak hodnotit. Tudíž oficiálně - bez hodnocení. Neoficiálně uděluji 61/100.

 

SÍLA DOUTNÍKU: 3/5

 

CELKOVÉ HODNOCENÍ: nehodnocen

 

Big Robusto:

Už od prvních potahů se doutník nesl v ryze tabákové chuti s lehkým náznakem kokosu. Po přechodu do druhé třetiny se v chuti objevily tóny oříšků a do poslední třetiny se pak přidala ještě zemitost.Doba hoření byla 50 minut. Popel byl celistvý, bílý, pěkně kroužkoval a držel 4 cm. Celkově mi doutník chutnal o poznání více než jeho bratr Robusto, ale Coronu v chuti nepřekonal. Musím však podotknout, že hoření a tah byly oproti Coroně a Robustu excelentní. Chutí by se tento kousek skvěle hodil ke kávě.

 

SÍLA DOUTNÍKU: 2/5

 

CELKOVÉ HODNOCENÍ:72/100

 

 

Celkově mi Macareny připadají jako docela rozmanitá rodinka - výtečná Corona, průměrné Big Robusto a odstrašující Robusto. Pár Coron a možná i Big Robusto si ještě koupím, nechám uležet a dám vědět zda je kvalita konstatní. Při jejich ceně za zkoušku téměř nic nedáte. Coronu mohu vřele doporučit a budu rád za Vaše názory na tenhle doutník. Robusto rozhodně nedoporučuji a Big Robusto stojí za to ochutnat.

 

By Libor