Jdi na obsah Jdi na menu
 

TE-AMO World Selection Gran Corto Honduras

4. 5. 2016

adobephotoshopexpress_27d0428270264707b9511abc5b8b1232.jpgPo předchozí rozpačité zkušenosti se sérií World Selection Gran Corto jsem se rozhodl otestovat další kus. Výrobcem je mexická firma A. Turrent. Doutník jsem koupil za 96 Kč. Je balen po 15 kusech do krabičky a samotné doutníky jsou pak ještě baleny do celofánu. Je to ručně balený longfiller o tvaru malého torpeda s náplní z Hondurasu. Hlava je uzavřená do špičky. Celý smotek má rozměry 10,1 cm v délce a 2,5 cm průměr.

 

Wrapper má Colorado-Maduro odstnín, je hladký a olejnatý. Vůně je kořeněná a tabáková.

 

Hlava doutníku byla otevřena tzv. "punch cutterem". Po zapálení byla v ústech cítit silně tabáková, a dřevitá chuť, řekl bych typická pro honduraské doutníky. Při dalším hoření je znát chuť kávy, která je stále silnější. Dále se chuť zostřuje a nabývá zemitosti. Doutník, stejně jako jeho předchůdce, kolem 1/3 začal prohořívat vnitřkem a nepravidelně a musel jsem ho několikrát napalovat. Přitom tah byl vynikající. V polovině začala chuť hořknout a doutník jsem odložil. Doba hoření byla 30 minut.

 

 

Musím také dodat, že při oříznutí jsem z hlavy doutníku vytáhl asi dvoucentimetrový kus řapíku, což u mě vyvolalo pocit, že série World Selection (Gran Corto) je spíše reklamní tah, kdy firma vyrobila cenově dostupnější doutníky, za cenu horší kvality, které mají přilákat více zákazníků ke značce Te-Amo. Mě doutník nijak neoslnil a mohu s klidem a jistotou říci, že už si ho nikdy nekoupím.

 

 

SÍLA DOUTNÍKU: 4/5

 

CELKOVÉ HODNOCENÍ: 76/100

 

By Libor

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Te amo

David ,7. 2. 2017 23:16

Honduras blend jsem neměl zatím příležitost ochutnat, ale mám zkušenost s cuba, dominicana a mexico a myslím, že Te amo nedělá zase tak špatné doutníky. Troufnu si říct lepší průměr. Vše jsem však měl ve velikosti robusto. Viděl jsem na fb vaše foto a řekl bych, že prohořívání uvnitř je následkem toho, že máte doutník oříznutý příliš vysoko. Špička typu torpedo (pyramides), by se měla štípat dle mého názoru ve 2/3. Tedy tím myslím 2/3 odštípnout. Možná by jste mohl dat Te amo ještě šanci, ale doporučuji rozhodně robusto. Kouřím již pár let a za tu dobu jsem ochutnal bezpočet doutníků všech možných značek a cenových hladin. A za tuto cenu je to rozhodně dobré pokouření. Nebavíme se teď např. o MF le bijou nebo o Opus X, že. ;-) I když ty mohu jen doporučit, ale musí člověk sáhnout hlouběji do kapsy, ale za ten požitek to stojí (kdo ochutnal, jistě ví, o čem mluvím). Ale proč si jednou za čas neudělat radost.

Te Amo Dominicana

Petr Laierman,22. 5. 2019 11:33

Z pohledu dlouholetého kuřáka dýmek věnuji v poslední době více pozornosti doutníkům.
Vůně kvalitních a čistých tabákových listů zabalených do úhledného smotku, prostých jakékoli parfemizace, je jistě příjemným zážitkem pro každého vyznavače modravého dýmu.
U dýmkového tabáku upřednostňuji slabé tabáky Latakia s příjemně jemně čokoládovým aroma. U doutníků tudíž vítám produkci z Dominikánské republiky. Po náhodném objevu mexické firmy Te Amo pana Alberta Turrenta jsem nalezl v jejich titulu Dominicana robusto báječný doutník, na který nedám dopustit.

Tabákový smotek je zpracován z listů původem z dominikánských plantáží, takže přináší do místnosti velmi delikátní vůni. Váleček sice má přibližně od dvou třetin své délky tendenci zvolna prohořívat pouze do středu, ale v tomto případě lze myslím nedostatek odpustit. Dýmící listy totiž provoní místnost nadmíru ušlechtilým aroma, které vytvoří jedinečnou noblesu prostředí.
Zajisté u jiných značkových doutníků nedochází ke vzniku nesnáze s plynulým hořením, ale dle mého soudu natolik krásně nevoní.