Jdi na obsah Jdi na menu
 

Co kouřit?

Po téměř pěti letech zkušeností s doutníky mnoha typů, velikostí a cen, procházení trafik a nakupování z e-shopů, jsem se rozhodl, že napíšu souhrné doporučení, za co stojí utrácet peníze a za co je možné peníze pouze vyhodit. Tímto článkem bych chtěl také poděkovat všem mým fanouškům, čtenářům a návštěvníkům webu, za jejich přízeň. Překvapuje mě, že návštěvnost je poměrně vysoká i přesto, že na tvorbu už nemám tolik času...

Situace v našich Budějovických končinách

Když jsem před více než čtyřmi lety začínal s tímto koníčkem, stačilo najít zbytečnou padesátikorunu a vyrazit do nejbližší trafiky. S postupem času jsem se už začal poohlížet po dražších vlhkých shortfillerech, nebo prémiových longfillerech a pro ty už obvykle nestačí vyrazit do každé trafiky. Bohužel musím konstatovat že v Českých Budějovicích ani Táboře snad není trafika, kde by se dal koupit slušný longfiller za přijatelnou cenu. Dříve byla v ulici 9. května v Táboře trafika sítě Valmont s velkým humidorem a dobrým výběrem doutníků značek Samba, Paso-Doble, Vicomte de Valmont, Demonio a mnoha dalších, za výborné ceny. Ale před několika lety se tato trafika přesunula na jiné místo a humidor byl zrušen...

V Českých Budějovicích jsem zatím našel pouze dva obchody s humidorem. Jedním je trafika u supermarketu Billa u Lannovy třídy, kam občas vyrazím obhlédnout zboží a příležitostně nakoupím. Je ale vidět, že doutníky jsou v humidoru už příliš dlouho a výběr není moc velký. Druhým obchodem je Forhim na Nám. Přemysla Otakara II., kde je výběr poměrně malý a ceny jsou (alespoň podle mně) dosti vysoké. Potom tedy nezbývá nic jiného než vyrazit nakupovat do Prahy, nebo pokračovat v hledání trafiky vybavené humidorem. Poslední možností, je pak už jen nákup doutníků on-line, kde ale člověka iritují poplatky za poštovné a balné a nezřídka se stává, že doutníky dorazí v nepříliš dobré kvalitě. Stalo se mi například, že 4 z 10 doutníků jedné značky, téměř netáhly a to člověku pěkně zkazí náladu i po dobré večeři...

Nemůžu samozřejmě očekávat, že zde bude síť tabákových prodejen jako v Praze, ale nějaký obchod s lepšími doutníky, by na trase Č. Budějovice - Tábor a okolí, jistě prospěl... Pokud někdo víte o dobrém obchodě poblíž ČB, určitě mě kontaktujte, nebo napiště komentář. Budu Vám velice vděčný...


Co kouřit?

V následujících odstavcích se pokusím uvést příklady, které doutníky má cenu kupovat a které je lepší obejít velkým obloukem. Musím Vás upozornit, že jde pouze o můj vlastní názor a každý z Vás nemusí souhlasit, ale tento přehled tvořím jako člověk, který má s kouřením doutníků několikaleté zkušenosti a tedy myslím, že už mám přehled o tom co je a není dobré... V žádném případě také nechci poškodit pověst nějaké značky!


Nejlevnější doutníky


Často vídám v trafice lidi, kteří mají stručný požadavek: "Chtěl bych nějaký dobrý doutník, třeba kolem 20 Kč." Dobrý doutník kolem 20 Kč se shání opravdu těžko, téměř nemožně. Vzhled většiny doutníků této ceny není příliš vábný a jako vázací, někdy i krycí list se používá tzv. jednotný tabákový list (HTL). Chuť je nekomplexní, horká a nevyvážená. Doutníky jsou baleny strojově, u několika málo značek je krycí list dobalován ručně. Nepříliš dobrými doutníky v této cenové relaci, jsou zástupci značek Candlelight, Handelsgold, Barlovento a mnoho dalších... Ale pozor, občas se i mezi těmito značkami najde doutník, který má za svou cenu co nabídnout!

Mezi poměrně dobré a chutí přijatelné doutníky v této ceně tedy řadím například smotky značek Henri Wintermans a Villiger. Jsou to firmy s mnohaletou tradicí a zkušenostmi v oboru a A nejednou se mi osvědčilo že i ten nejlevnější doutníček od H. Wintermans, chutnal lépe než o něco dražší kus konkurence.

Doutníky do 100 Kč

U doutníků, stejně jako jinde, většinou platí pravidlo, čím dražší, tím lepší a podle všech mých zkušeností musím otevřeně říci, že pokud nejste sir W. Churchill a nepotřebujete longfiller z Karibských ostrovů, můžete si dobře zakouřit cca za 50 korun. V této cenové relaci už se dají sehnat i dobré shortfillery s ručně dobalovaných krycím listem a typickou chutí pro danou zemi. Pro lepší přehled nyní rozdělím doutníky podle země půvdu.

Kuba

Obecně platí jeden velký mýtus, že kubánské doutníky jsou nejlepší a každý říká, že dobrý kubánský doutník stojí snad 500,-. Není to vůbec pravda! Levný a dobrý kubánský shortfiller se dá koupit za skvělé peníze. Chcete-li si tedy zakouřit levný doutník z kubánského tabáku, měli byste se porozhlédnout po těchto značkách:

Guantanamera - doutníky jsou dostupné v mnoha trafikách po celé ČR a nabídnou Vám typickou kubánskou, zemitou chuť a příjemné aroma. Vzhled je průměrný, jsou strojově balené, ale kvalita je konstatní a téměř všechny kusy táhnou a chutnají stejně.

Jose la Piedra - doutníky se dají sehnat ve většině e-shopů a stejně jako Guantanamera, chutnají typicky kubánsky, ale výkyvy v kvalitě jsou větší a je nutné vybírat dobré kusy. Prakticky stejně jsou pak na tom doutníky Quintero.

Dominikánská republika

Balmoral - podobně jako Guantanamera se dají sehnat v mnoha trafikách a v posledních dvou letech je vídám stále častěji. Balmoral vyrábí celou řadu doutníků, které jsou v širokém cenovém rozpětí, ale rozhodl jsem se, zařadit je sem. Ať už short corona, nebo velikost churchill, vám přinese bohatou a komplexní chuť Dominikánské republiky, která stojí za peníze, které do doutníku investujete.

Casa de Garcia - doutníky dostupné na našem trhu, především v e-shopech. Balené do connecticut krycího listu, s typickou dominikánskou chutí.

El Copey - jsou asi nejlepší levné doutníky s tabákem z Dominikánské republiky v poměru cena/kvalita. Jemná chuť, vzhledný krycí list a perfektní cena! Dají se sehnat i v některých trafikách.

Ostatní

Do této kategorie bych zařadil většinu suchých, strojově balených, shortfillerů, které chutnají dobře, ale oproti výše zmíněným nejsou, podle mého mínění, až tak dobré.
Typickými zástupci těchto suchých shortfillerů jsou značky:

Vasco da Gama - tato značka nabízí nepřeberné množství doutníků, obvykle klasického formátu corona, s označením podle barvy krycího listu (maduro, claro,...), v ceně kolem 50,- Kč (až na pár vyjímek). Doutník neurazí, ani příliš nepotěší, ale chutí nezklame. Náplň je obvykle tvořena směsí tabáků z různých zemí.

Independence - doutník velikosti double corony, s náznakem čokolády/vanilky. Rozhodně stojí za vyzkoušení, ale k běžnému kouření ho nedoporučuji.

Don Antonio La Verdad - tato značka vyrábí doutníky s různými krycími listy (Brasil, Sumatra, Cuba) a s cenou kolem 50,- Kč jsou to jedny z nejlepších strojově vyráběných doutnků, dostupných v trafikách v ČR. Tyto doutníky doporučuji skladovat v humidoru.

Vlhké doutníky


Tato skupina je jakýmsi mezistupněm, mezi horšími a lepšími doutníky. Zařadil bych sem například levnější a především menší kousky značek VegaFina, Stanislaw, Oliva, Capadoro, atd.

Jsou dobré pro každodenní kouření, svou cenou vás nezruinují a chuť je velmi dobrá. Záleží na každém kuřákovi, který značka mu vyhovuje...

Doutníky od 100 Kč

K této cenové kategorii téměř není co říci. Od 100,- Kč, se většinou (k podivu lajků) dá sehnat kvalitní kubánský doutník. Obecně jsou doutníky dobré a komplexní, ručně dělané, s dlouhou náplní a každý doutníkář si vybírá pouze podle svých kritérií na cenu, původ doutníku a chuť.

Závěr

Ještě jednou bych chtěl upozornit, že jde pouze o můj názor na tuto problematiku a ne všichni se mnou budou souhlasit.

Na stránkách naleznete mnoho recenzí na doutníky o kterých jsem se zde zmínil a doufám, že po tomto článku budete mít lepší přehled, při vybírání doutníku podle ceny.

S jakýmikoliv připomínkami a radami se obracejte do rubriky "administrátor", pište na mail, případně do komentářů...

 


By Horatio

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Humidor

martin,23. 7. 2021 10:43

Už docela dlouho kouřím doutníky. A to bez kvalitního humidoru, který dokáže udržet správnou vlhkost často nejde. Zvláště, pokud si chcete doutníky uchovat po delší dobu..platí to tedy například, když si koupíte do zásoby více kusů a patříte ke kuřákům doutníků, kteří mají rádi top kvalitu..velký výběr včetně příslušenství najdete třeba zde: https://www.kurackyraj.cz/humidory-na-doutniky--prislusenstvi/

Skvělé doutníkářské místo

Roman,8. 10. 2017 11:11

Ahoj, chtěl jsem se podělit o jedno místo na Dejvicích, prodávají tam doutníky, i nějaký ten alkohol. Naprosto skvělá atmosféra lidí, pán co prodává mi poradil naprosto zkušeně. Doporučuji navštívit!

Díky

Honza,28. 8. 2014 0:35

Super stránky. Díky moc za tipy a rady! Urcite mi pomohly.

Jan V.

Jan V.,5. 9. 2013 22:50

tak si přečti ten mail :D