Jdi na obsah Jdi na menu
 

Jak vyrobit Humidor

Jak jistě všichni víte Humidor je krabička , která udržuje správnou vlhksot pro uchovávání především doutníků. Za ideální je pro tyto účely považována vlhkost mezi 65-75%.Obvykle se vyrábí z dřeva s vnitřkem z cedru, mahagonu či jiného exotického dřeva. Obvykle je vybaven zvlhčovačem a vlhkoměrem. Může mít velikost od malé krabičky až po místnosti pro uskladnění tisíců doutníků.

Jiste někdo z vás potřebuje uschovat více "miláčků" tak jako já a nechce se mu kupovat drahé a velké humidory.Tak mě napadlo si takový jednoduchý humidor vyrobit.Vše co jsem potřeboval byla dřevěná krabice na čaj, uzávěr od jogurtu ci hořčice, suché vatové tampony, destilovaná voda, houbička na mytí nádobí, PVC pytlík a multifunkční budík.

Vezměte krabici, destilovanou vodu a novou čistou houbičku na nádobí.Houbičku namočte do "destilky" a vytřete s ní krabičku zevnitř ze všech stran (i víko).Houbičku propláchněte (stačí normální vodou z kohoutku) a opět ji namočte do destilky.Houbičku potom položte na PVC sáček do krabice, tak aby se houbička přímo nedotýkala dřeva.Takhle nechte krabici sát vlhkost z houbičky. Mnoho webů udává že tzv. zavlhčování by mělo trvat cca 3 dny.Já však neměl čas a tak jsem zavřel krabici s houbičkou uvnitř a nechal jí zavřenou cca 28 hodin.

Pak jsem krabici na 15 minut otevřel a vložil do ní doutníky.Pak jsem si vzal víčko od hořčice a suché vatové tampony a navlhčil tak, aby tampony byly mokré avšak aby voda při otočení vzhůru nohama nekapala.Takovýto zvlhčovač jsem poté položil na doutníky (doutník se přímo nesmí s vodou setkat-ani kapka) a nechal pár dní "sát" kupovat si vlhkoměr se mi samozřejmě nechtělo a tak jsem použil multifunkční budík s vlhkoměrem, tlakoměrem a teploměrem (je jasné, že vlhkoměr v budíku není uplně přesný).Jednou za týden vložím budík do humidoru abych zjistil přibližnou vlhkost. Celková výroba mě vyšla na cca  150 Kč za krabičku, houbička,pytlík, hořčice a tampony se snad v každé domácnosti najdou a budík jsem také měl a tak nebylo co řešit.Za 2l destilky jsem dal 20 kč a víc jsem neplatil.

Takto uchovávám už přibližně měsíc a zatím nemám problémy ani s tak obávanou plísní, ani se zatuchlinou.V mém humidoru se (podle budíku) vlhkost pohybuje na 70% a telpota na 23°C.1x týdně také humidor otevřu a nechám ho na 5 minut vyvětrat aby nezatuchnul.Vodu do zvlhčovače dolévám přibližně po 36 hodinách.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

 

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

By Horatio

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Meteo stanice

L.U.K.E,7. 2. 2012 14:46

Jako tip zde uvadim, ze jsem vcera koupil v jistem hypermarketu meteostanici s bezdratovym venkovnim cidlem za 199Kc. To jsem umistil do humidoru a nyni mam kontrolu nad vlhkosti kdykoliv se podivam na hodiny(v one meteostanici jsou dokonce radiem rizene :)).
Jinak tyhle stranky jsou super-adminovi diky za ne ;)

Odpověď - budík

ADMIN,31. 1. 2012 20:38

Přeji pěkný den,

určitě je lepší nějakou kontrolu mít a v našich "domácích" pomínkách to platí obzvlášť. Pokud se rozhodnete používat nějakou antibakteriální tekutinu v konbinaci s destilkou, (savinelli apod.) je vlhkoměr spíše doplňkový protože takováto tekutina drží vlhkost v normě, ale výkyvy nejsou nic výjimečného a hlavně pokud vyschne zvlhčovač, ihned to budete vědět a včas dolijete... Jeden čas jsem také místo tekutiny zkoušel používat sůl, zalitou destilovanou vodou. To zaručoval stálou vlhkost 75% a nezdálo se že by tato (možná drsná) kombinace doutníkům vadila, ale přece jen jsem ale vsadil na ověřenou tekutinu. Rozhodně je ale lepší mít kontrolu a při ceně vlhkoměrů (ty nejlevnější kolem 100,-) se to vyplatí. Já sám bych humidor bez vlhkoměru nechtěl a shodou okolností se právě chystám nějaký pěkný vybrat - vybírám jen ty, jenž mají zabudovaný vlhkoměr.

Až budete objednávat kuřivo z nějakého eshopu a narazíte tam na vlhkoměry, koupí uděláte dobře a hlavně budete mít klid...

je potřeba budík?

Matěj,31. 1. 2012 19:34

Zdravím,
Chci si také vyrobit humidor, ale chybí mi budík tak se ptám jestli je opravdu tak důležitý a jestli jste díky němu odhalili nějakou špatnou vlhkost nebo jestli je vlhkost víceméně stálá a budík je opravdu jen k občasné kontrole.
Díky

ODP.

Horatio,26. 2. 2011 8:35

Pěkný den, velice mě těší, že se také najde někdo kdo si humidor dokáže vyrobit ;), nemám výhrady , jen nevím, jestli si bude ta sůl s doutníky rozumět, bojím se aby neovlivnila chuť a vzhled...

Re: ODP.

HUMIDOR,25. 7. 2011 9:12

Ahoj,taky jsem si vyrobil humidor značky Pickwick,jako Horatio:-). Zdá se,že to normálně funguje. Destilku dolévám po třech dnech. Akorát ty pantíky na krabičce jsou celkem forové.....

Re: ODP.

Shortík,28. 2. 2011 14:22

Uvidíme časem, v přímořských oblastech jim ta sůl poletuje ve vzduchu tak, jako u nás smog :-). Dal jsem tam Jose L. Piedra Brevas a kouřím je jednou týdně, tak budu porovnávat. Zatím jsou tam cca 14 dnů a řekl bych, že se chuť po zvlhčení o poznání zlepšila.

Odp.

Shortik,17. 3. 2011 11:51

No jo, ale ty desinfekční a zvlhčovací šťávy od různých výrobcu se mi zdají poměrně drahé. Mám kamaráda, který používá do originál zvlhčovače oční kapky na bázi fyziologického roztoku, tedy jen sůl s destilkou a právě na základě téhle zkušenosti zkouším tu sůl.

ODP.

Horatio,12. 3. 2011 19:22

Tak to rád slyším, nicméně raději budu dál používat šťávu SAVINELLI :) s pozdravem Horatio

Další doutník

Shortik,10. 3. 2011 23:02

Tak jsem dal další doutníček z mého vyrobeného humidorku zavlažovaného solí. Vlhkost cca 60%. Na chuti doutníků žádná změna, která by byla způsobená solí. Doutníky už drží vlhkost a jsou bez chyby. Závěr tedy zní. Udržování vlhkosti v humidoru pomoci solného zvlhčovače se zatím neprojevuje na chuti doutníků.

Výroba domácího humidoru

Shortik,25. 2. 2011 20:38

Také jsem vyrobil něco podobného ze staré krabice na doutníky, snad jen, koupil jsem digitální vlhkoměr s teploměrem do terária a na udržení vlhkosti používám mokrou sůl. Fakt to funguje. Ještě se pídím, jak zajistit cirkulaci vzduchu, když se humidorek často neotvírá. Vlhký vzduch je lehčí a stoupá vzhůru, tak zkoumám, kde a jaké udělat dírky.