Jdi na obsah Jdi na menu
 

Vasco da Gama No.2 Brasil Maduro

11. 2. 2015

adobephotoshopexpress_5eb0c964e72e46919f75af93952ab91f.jpgNedávno jsem zašel do trafiky a chtěl si koupit nějaký shortfiller na odpolední procházku. Můj výběr padl na evergreen českých trafik - doutník Vasco da Gama. Původně jsem doutník vůbec nehodlal veřejně recenzovat, ale jakmile jsem ho držel v ruce, hlavou mi začaly probíhat čísla hodnocení. Popadl jsem tedy formulář a začal vyplňovat.

 

Tuto shortfiller coronu vyrábí německý doutníkový gigant Arnold André Cigar Company, vyrábějící také značky Independence, Handelsgold, Clubmaster a několik dalších. Doutníky jsou baleny strojově a hlava doutníku je ořízlá. Velikost je 15x1,2cm. Běžná cena je 50Kč. Doutníky jsou baleny do tenkého kusu cedrového dřeva a celofánu. Do trafik se dodávají v papírových krabičkách po 5 kusech.

 

Krycí list je hrubý, poměrně žilnatý. Kvalita je obdobná jako u značky CandleLight. Podle výrobce má tmavou barvu odstínu Maduro, podle mě ale spíše Colorado. Malé výstupky na listu svědčí o tom, že list byl vystaven přímému slunci a obahuje vyšší množství olejů. Odborně se tomu říká "bumpy/toothy wrapper" a takovýto list by měl mít plnou a sladkou chuť. Nejčastěji se bumpy wrapper vyskytuje u kamerunských krycích listů.

 

Doutník voní po pivu a lehce kořeněně. 

 

Chuť je silná, štiplavá na patře s ostrým koncem. Bohužel ona štiplavost je s postupným hořením stále silnější a kazí to požitek z jinak poměrně dobré a vyvážené chuti. K 1/2 je příchuť sladká a jemně kávová s občasnými tóny ovoce. Za polovinou chuť něuvěřitelně hořkne a kouř je horký.

 

Popel je třepivý a drží cca 2,5cm. Malé bílé kuličky na jeho povrchu nejsou závadou, jak by se někteří domnívali, ale jsou pouze projevem olejnatého toothy wrapperu (viz foto na FB). Doba hoření je 50 minut.

 

Nebýt nepříjemného štípaní a hořknutí už za půlkou vysloužil by si Vasco da Gama vyšší hodnocení, ale bohužel tyto neduhy výrazně kazí požitek z kouření. Některé doutníky jsou dobré i kolem poslední třetiny a dají se kouřit "až k rtům", ale to rozhodně není případ VdG Brasil, který jsem musel odložit o mnoho dříve.

 

Vasco da Gama No.2 Brasil je prostě lehký nadprůměr, který si znovu nekoupím.

 

SÍLA DOUTNÍKU: 4/5

 

CELKOVÉ HODNOCENÍ: 64/100

 

By Libor

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář