Jdi na obsah Jdi na menu
 

El Copey Robusta

img_0121.jpgO této značce doutníků, nesoucí název města v Dominikánské republice, jsem nikdy předtím neslyšel a tak jsem byl zvědav, co mi tento skvěle vypadající kousek za svou cenu přinese.Cena za kus se pohybuje kolem 30 Kč a na první pohled vypadá jednoduše perfektně. Je balen po třech kusech v papírové krabičce a samotné doutníky pak stradičně v celofánu. El copey je vyroben ze 100% tabáku a má rozměry 14x1,8 cm. Název "Robusta" není uplně určující, protože robusta bývají obvykle o něco kratší než tenhle kousek. Tabák pochází z Dominikánské republiky a jedná se o shortfiller. Nikde jsem ale nezjistil, jestli je 100% ručně, nebo strojově vyráběný - podle ceny se přikláním spíše ke strojové produkci, ale nechci se mýlit - hlava je uzavřená pěknou čepičkou, na krabičce napsáno "Hecho a Mano", takže o nějakou ruční práci se zde asi opravdu jedná.img_0132.jpg

 Doutník je měkký na omak a za cenu 30 Kč opravdu potěší svým vzhledem. Krycí list je typu "Connecticut", je hladký a jemný, má přírodní barvu.

Buket je jemně nasládlý, medový a vcelku výrazný.

Podle vzhledu, aroma a zkušeností jsem tedy čekal dobře vybalancovanou a jemnou chuť. Nebyl jsem zklamán. Ihned po zapálení byla jemná, lehká, spíše slabší, s náznakem chuti kokosových ořechů. Po celou dobu hoření stejná a neměnná, perfektně komplexní. Na můj vkus doutník trochu méně táhnul,  ale přibližně od poloviny se vše urovnalo a hoření bylo téměř dokonalé, bez jediného problému.

Popel měl světlou barvu a na shortfiller byl neuvěřitelně celistvý a pevný - držel i 3 cm.

Odložil jsem v 1/3, ale věřím že kouřit by se dalo ještě o chvilku déle. Od El Copey jsem čekal hodně a můžu s klidem říci, že mé očekávání zcela splnil, možná i předčil. Za 30 Kč jsem nikdy nekouřil lepší doutník, srovnatelné velikosti a chuti. Doutník vypadá perfektně, má skvělé aroma a chuť jen podtrhává jeho dobré vlastnosti. Jediné co můžu vytknout je trochu amatérsky vypadající prsten, ale taková drobnost se nemohla podepsat na celkovém hodnocení, které bylo i k mému překvapení, téměř shodné s hodnocením "Pleiades anniversaire 2004". El Copey Robusta je skvělý příklad toho, že i levný doutník se může vyrovnat o několik řad dražším kusům. Za směšnou cenu, hodně muziky. Pokud tedy někde na El Copey narazíte, rozhodně kupte. Věřím, že nebudete zklamáni.

 

CELKOVÉ HODNOCENÍ: 78/100

By Horatio

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

....

Saitan,20. 7. 2016 15:21

Za tuhle cenu opravdu slušné doutníky. Hlavně ze začátku opravdu špatný tah, se zkracováním se zlepšuje. Dá se kouřit dlouho, ke konci se nijak rapidně nezhoršuje.

Velmi dobrý

Satan,1. 9. 2015 22:22

Po vyzkoušení tohoto doutníku dávám za pravdu těm pozitivním referencím. Z negativ mohu potvrdit horší tah a přinejmenším "zvláštní" vůni za syrova. Ale dál už převažují jen pozitiva. Velice jemná chuť a kvalitní provedení (oproti Guantanameře nebe a dudy). Poměr cena/výkon bezkonkurenční. Určitě doporučuji ke koupi.

Naprostý souhlas s Feďou

Jose Mamaracho,30. 9. 2014 22:04

Aroma a barva se zdály OK, hodně hrubý shortfiller ale budil pochybnosti. Po zapálení a prvním natáhnutí jemná chuť a velmi špatný tah, další natáhnutí prudká změna chuti, další natáhnutí už chutná a smrdí jako hovno, špatný tah zůstává. Popel drží, ale je velmi hrubý. Přemáhal jsem se abych vydržel 6 tahů, i po opakovaném vyčištění zubů jsem měl v puse jak v polepšovně, jako kdybych kouřil petlahev. Dnes jsem dal naivně druhý kus, a nic se nezměnilo. První kus byl skladován v humidoru, druhý byl skladován na sucho, tomuto doutníku ale nepomůže ani svěcená voda. No za 35 Kč nemůžu čekat Cohiba, ale za takovéto peklo je i 30 Kč moc, to už se vyplatí si přidat několik málo Kč za Guantanamera nebo si koupit něco co se podobá doutníkům za cenu kolem 15 Kč. Autora úvodní recenze považuji za hrdinu, určitě by vydržel i několikaletý pobyt na Guantanamu :-)

V pohodě!

Honza,28. 8. 2014 23:34

Pánové...
Sice to dělám nerad, ale protože vidím, že vaše terminologie dosahuje maximálně úrovně záchodové mísy, o které se tu několikrát zmiňujete, nezbývá, než se svým výrazivem přiblížit tomu vašemu.
Jste fakt natvrdlí pitomci (čti - debilové a hovada). Buď objektivně popište, jaká byla chuť či tah, za jakých podmínek (uskladnění, stav doutníku) jste si to koupili a hlavně, v jakém stavu kouřili…
Doutníky zkouším od různých značek a přesto, že tento nepatří mezi nejtěžší kalibry, je rozhodně DOBRÝ. Chuť je lehčí, vůně rovněž, žádný smrad či hnus, o kterém tu píšete.
Když má ale někdo hubu na spařenej jetel, těžko se s ním dá rozumně bavit…
Koupeno v Don Pealo (vybaveni humidorem). Churchill i Mini Robusta jsou v pohodě a jak říká "chose".. Známý, co doutníky bere vážně a o tyhle značky nezavadí ani omylem (odrazen cenou), byl velice překvapen, co že to ucházejícího jsem mu dal. Vždy si tuhle značku rád koupím znova a doporučím dále.
Chutná i laikům a znalec tak jako tak kouří něco jiného
Vás dva (féťa a slemejš) ale očividně nejde zařadit ani do jedné skupiny. Šlapanou slámu pro vás?

El Copey Churchill

Feďa,26. 5. 2014 19:38

Taky jsem se nechal zlákat a zakoupil El Copey Churchill.Myslím,že těžkej tah je úplně nejmenší problém tohoto doutníku. Nebudu se dál dlouze rozepisovat a zakončím to slovy které používá kulinář Vaňek ve svých pořadech..."Tenhle doutník si opravdu na nic nehraje, smrdí jako hovno a chutná jako hovno". Asi šestkrát jsem potáh a zapích jsem to do písku.Teď ještě přemýšlím jak se zbavit toho hnusnýho smradu z rukou.Naprosto souhlasím s přispěvatelem "Sliz" je to shit jak debil ...

nebrat!!!

Sliz,18. 4. 2014 17:01

Uplně o hovně, vůbec netáhne, po následný pitvě bylo jasný proč, je to shit jak debil.

El Copey Robusta

chose,21. 3. 2013 10:13

Tento doutník jsem zkusil a to co je tu popsáno sedí.S tim tahem to opravdu není žádná sláva,ale za tu cenu je to slušnej kousek.Měl jsem kratší verzi "mini robusta" a ty táhnou o něco líp.Až budu chtít někoho pozvat na doutník,můžu tento v klidu použít protože si ostudu určitě neudělám a s tou cenou můžu pozvat celou hospodu.Tím že je jemný ho může kouřit i naprostý laik a klidně bych ho stršil do úst nějaké pěkné slečně :-)
Do kumidoru určitě nejaký uskladním.Ještě chci zkusit velikost Churchill,tak uvidíme...
Jinak dobrý stránky,jen tak dál.

Doutník El CopeY

Jan,5. 4. 2012 17:47

Včera jsem si koupil tenhle doutník,zatím jsem ho nekouřil,jeho vůně me zatím nějak odlákala.Nejsem znacel doutníku.Jen si říkám pokud to bude i tak chutnat,tak nejspíš skončím u záchodové mísy.