Jdi na obsah Jdi na menu
 

Guantanamera cristales & decimos (levná Kuba)

sdc11287.jpgPřed několika dny jsem se rozhodl, že pro zajímavost opět zakoupím Guantanameru cristales a sepíšu novou recenzi. Jak jsem očekával, na chuti ani zpracování se od ledna roku 2009, kdy jsem poprvé recenzoval tento doutník, moc nezměnilo. Jedná se o levný, přesto dobrý shortfiller doutník z Kuby. Tvarem a velikostí 15x1,7cm odpovídá nejspíše typu Corona. Běžná maloobchodní cena je 50 Kč a dá se sehnat téměř v každé větší trafice. Doutník je balen v průhledné plastové tubě se zlatým plastovým víčkem. Krycí list není moc úhledný, má velmi výrazné žilky a je hrubý. Patka je ořízlá. Překvapí vás buket, který je jemně nasládlý,výrazný, tabákový, ale nedal se blíže přirovnat k ničemu, co jsem kdy cítil. Po zapálení je chuť velmi štiplavá, nasládlá, ale dobrá. Zpočátku mě moc nenadchla, ale s postupem času se vše mění. Po odhoření cca 2cm a vyrovnání hoření je jemnější, stále stejně příjemně nasládlá a připojuje se i chuť zemitá, která je stále více výrazná. Po zbytek kouření se chuť nijak zásadně nemění a kouříte-li klidným tempem vydrží tak až do konce. Popel je třepivý, ale velmi pevný - drží klidně i 3cm. Doutník jsem odkládal asi po 55 minutách z důvodu časové tísně, ale klidně by se dal kouřit i přes hodinku. Je sice pár nedostatků, které se dají vytknout, ale jsou to spíše kosmetické vady doutníku. Chuťově mi Guantanamera skvěle sedla. Samozřejmě se nedá rovnat s Diplomaticem, nebo levnějšími kusy Partagasu. O něco lepší jsou i například Jose la Piedra, které se pohybují ve stejné ceně. Ale pokud chcete levný shortfiller z Kuby, dostupný téměř v každé trafice je pro Vás Guantanamera skvělá volba.sdc11290.jpg

 












Guantanamera decimos
decimos.jpgGuantanameru decimos jsem zakoupil a až poté vlastně zjistil, že je to sucháč - holt nepozornost. Nicméně po otevření krabice se na mě vyvanula příjemná tabáková vůně (již dříve jsem si všimnul, že když po vybalení doutník, potažmo tabák voní, je i příjemné kouření), vzhled doutníků bych hodnotil na stupnici do deseti asi na pět, hrubě ubaleno do listů s velkými žilkami, rozměry jsou přibližně 1,3x13 cm. Tak jsem jej tedy zapálil. Dobrý, opravdu dobrý, příjemná nasládlá chuť, lehounce podtržená zemitostí, žádné štípání na jazyku. Jak píše Horatio, bezproblémů se dá kouřit Guantanamerka hodinu a pocit z kouření není ničím pokažený. Samozřejmě dle zvyku jsem zbytek kousků šoupnul do humidoru a čekal, co se stane. Doutníky trochu nabobtnaly a jemně začaly praskat, čehož jsem se obával. Naštěstí ale táhnou pořád stejně, bez odporu a falešného tahu, čím déle je mám v humidoru, tím je chuť sladší a kouření příjemnější. Je to má první zkušenost ze sucháčem, která mne docela nadchla. Cena 33,- je tak akorát a doutník se dá kouřit jako příjemné denní kuřivo. Moje známka - osm bodů z deseti a doporučení pro každého vyzkoušet.

decimos2.jpg


 By Horatio & Shortik

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

...zklamání

Hynek,19. 6. 2020 22:29

Zkusil jsem Minutos... hned pouhym okem obří klacek hned pod krycím listem, tah...strašnej. Nabrat trocha kouře k ochutnání znamenalo sát tak, jak si to nezaslouží ani mizernej doutník. ...ostatně tu věc s klackem jsem ani neměl zapalovat, co následovalo jsem tušil, ale výsledek byl o dost šílenější. ...co se obsahu týká, věřím že by to bylo vlastně dobré, ale ten způsob zabalení ničí vše,co by jinak stálo za těch málo korun.

Never more!

Václav,11. 4. 2016 13:22

Ani bych o tento doutník v trafice nezavadil pohledem. Dostal jsem ale jedno balení od známého a musel jsem si před ním zapálit. Po vybalení z tuby prakticky žádná vůně, na omak měkký jako bačkora. Po zapálení převládala celkem nepříjemná chuť štiplavé spáleniny, která po první třetině narostla a zvolna se měnila v chuť pomočeného listí s jemným nádechem plesnivé siláže. Doutník během dvaceti minut dvakrát vyhasl, po druhém připálení převládla chuť, kterou bych asi nejvíce přirovnal ke krematoriu. Vykloktal jsem balantinkou, ale i tu jsem musel vyplivnout. Ostatní čtyři kusy jsem měl v úmyslu věnovat bezdomovci, který u nádraží žebrá o cigára. Když jsem ho ale sledoval, jak zručně vyklepává sezbírané vajgly a balí si vlastní cigarety, usoudil jsem, že mu to nomůžu udělat. Zbytek balení šel přímo do popelnice. V cenové kategorii 80 až 100,- Kč se najde celá řada celkem ucházejících ručně balených longfillerů, z nichž i ten nejhorší je několikanásobně lepší, než tento lidový horor.

slabý

kuřák,26. 5. 2012 18:16

Po vaší recenzi jsme si s přáteli zakoupili pár kousků na ochutnavku. Naše očekávání byla vysoká, avšak doutník zklamal. Hoří nerovnomerne, nerozpoznali jsme žádnou chuť, zanechal v nás nepříjemný pocit v ústech. jediný plus je doba kouření. Čekali jsme mnoho, avšak přišlo velké zklamání, nedoporučujeme.

Guantanamera

kml,6. 2. 2012 18:08

Tato značka ne. Koupil jsem z nouze na zkoušku Decimos a možná jsem měl smůlu, ale nedalo se to. Vyhodil jsem to. JPL nebo Quintero jsou taky levné a lepší.

Cristales

Point,5. 2. 2012 11:39

Diky teto recenzi jsem si tento doutnik vcera zakoupil a po vyborne veceri vykouril, musim uznat, ze za 50kc je to opravdu vyborny slabsi doutnik. Sice jsem byl prekvapen jeho na prvni pohled nekvalitnim provedenim, zvlaste pak kryciho listu, ale jeho samotna chut a vune tabaku me dokonale uspokojila. Za tech par korun opravdu dobra volba.

Cristales

cejlon,7. 7. 2011 7:42

Tak musím říct, že včera jsem měl jednu cristalesku a byla docela dobrá....tak asi máš Horatio pravdu......:-)

ODP. - cejlon

Horatio,1. 7. 2011 12:53

Celkem mě mrzí, že Cristalesky na Vás neudělali příliš dobrý dojem, ale v téhle cenové relaci opravdu hodně záleží na jaký kus/krabičku narazíte...

Re: ODP. - cejlon

cejlon,1. 7. 2011 13:58

Nijak zvlášť mi to nevadí. To je ono kouzlo objevování......

Decimos

cejlon,20. 6. 2011 9:35

Neodolal jsem a zakoupil jsem krabičku těchto kubánských sucháčů.
V pěkné krabičce za 180kč bylo seřazeno 5 kusů cigár s nestejnou barvou krycích listů. Hrubost krycích listů a žilkování byla kus od kusu jiná, ale to mi zase tak nevadí.
Některé kusy mají ze začátku trošku horší tah, lae je nutno dodat, že cigára jsou dobře utažené a našláplé.
Chuť je jemná a nasládlá už od počátku, ale nejvíce mi chutnal až od poloviny, kdy se tah výrazně zlepšil a chuť začala býti peprnější a silnější.
Doporučuji toto cigáro jako běžné, třeba do hospody a dát si k němu pár dobrých dvanáctek.
Jinak za 36kč/kus velká spokojenost. Pár kusů si zcela jistě ještě koupím a zkusím i další formáty Guantanamery.
K decimoskám jsem se dostal přes formát puritos, který mě také příjemně překvapil:-)

Re: Decimos

cejlon,1. 7. 2011 8:33

Tak jsem zakoupil i krabičku s doutníky Cristales.
Moc jsem si od toho nesliboval, ale čekal jsem, že budou alespoň v takové kvalitě, jako decimosky. Opak byl pravdou.....
Už to otevření krabičky jsem okem našel jeden kus, který byl špatný. Dírka v krycím listu a měkké místo pod ní.
Doutník má víc než dobrý tah, je málo nacpaný a málo utažený. To má za příčinu, že hoří značně nerovnoměrně, popel je třepivý a odpadává bez varování už po 1,5cm. Přirovnal bych to ke Candlelight(..a to je špatný).
Ať jsem se snažil sebevíc, tak jsem doutník za polovinou odložil,protože už se nedal kouřit. Prohoříval do stran, začal se přehřívat a měknout.
Sice dobrý tabák,ale tento formát se fakt nepovedl. Škoda,že jsem koupil celou krabičku. Zkusím další, ale tuším stejný problémy...